Măsurile pe care le-am aplicat înpotriva COVID-19. Pentru informații click aici! 
16 Mai 2020 - Ziua mondială a bolii celiace

16 Mai 2020 - Ziua mondială a bolii celiace

Mai este puțin până la ziua mondială a bolii celiace. Dietetika Târgu-Mureș contribuie la diseminarea cunoștințelor depre boală, ajutând pe cei în cauză la recunoașterea semnelor bolii și solicitarea unui consult medical, prevenirea complicațiilor, de asemeni asigură accesul la o dietă corespunzătoare și consiliere dietetică.

Celiachia sau intoleranța la gluten este o boală cronică de tip autoimun, care afectează intestinul subțire, ducând la un sindrom de malabsorbție. Boala nu are un tratament curativ, dar poate fi controlată printr-o dietă corespunzătoare.

Boala este cauzată de consumul de gluten, mai exact unele proteine, componente ale glutenului, cum este gliadina din grâu, secalina din secară, hordeina din orz. Deși ovăzul nu conține în mod natural gluten, adesea se poate contamina în procesul de producție, ambalare, transport, de aceea  doar ovăzul necontaminat, certificat fără gluten se recomandă pentru consum în cazul celiacilor. 

Proteinele menționate, la persoanele în cauză vor provoca o reacție inflamatorie mediată imun, practic organismul va produce anticorpi împotriva țesuturilor proprii, ducând în final la atrofia mucoasei intestinale cu reducerea semnificativă a suprafeței de absorbție. Absorbția substanțelor nutritive, a vitaminelor, mineralelor va fi grav compromisă, rezultînd deficite grave ale acestora în organism.

Glutenul este o proteină complexă ce se găsește în cerealele anterior amintite. Este o substanță densă, lipicioasă, elastică. Are rol în asigurarea consistenței aluatului pentru pâine, produse de panificație. Excluderea din alimentație nu este benefică la persoanele sănătoase, este în schimb necesară la persoane cu intoleranță la gluten. La persoanele sănătoase dieta fără gluten nu se recomandă, glutenul nefiind nociv, alimentația fără gluten nu este mai sănătoasă sau mai săracă în calorii. Din contră, alimentul fără gluten poate fi hipercaloric, deoarece conține mai mult zahăr și mai multe grăsimi, acestea fiind necesare pentru a sigura a consistență și o calitate corespunzătoare produsului.

Diagnosticul celiechiei nu întâmpină dificultăți, dacă ne gândim la eventualitatea bolii, dar datorită apariției unor simptome variate, deseori atipice, depistarea bolii poate întârzia mai multe luni, chiar ani. Boala poate debuta la orice vârstă. Este foarte important ca pentru prevenirea unor tulburări de dezvoltare, să ne gândim la posibilitatea bolii la copil. Deseori primele semne de boală apar la adult, situație în care metodele diagnostice vizează inițial alte boli.

Există o predispoziție genetică la boală, care se poate evidenția prin prezența genotipului HLA-DQ2/HLA-DQ8. Celiachia apare deseori asociat cu alte boli autoimune, ca diabetul de tip 1, tiroidita cronică, vitiligo.

În cazul suspiciunii bolii există mai multe metode de diagnostic. Se pot face testări genetice pentru a arăta tendința la boală, în cazul unei alimentații ce conține gluten se depistează anticorpi anti-endomisium, respectiv anti-transglutaminază. Este important de menționat că înainte de determinarea anticorpilor se va evita dieta fără gluten, pentru a nu compromite rezultatul testării! În cazul rezultatelor de laborator pozitive pentru boală, se poate recurge la biopsie intestinală cu examen histopatologic ce va avea un aspect caracteristic bolii (atrofia vilozităților, prezența crescută de limfocite în mucoasă intestinală).

Simptomul caracteristic bolii este diareea cronică, cu durere abdominală, meteorism, materii fecale abundente, deschise la culoare, urât mirositoare, grase, acestea lipsind de mult ori la adult. Pot apare modificări ale smalțului dentar, erupții repetate sau manifestări de tip eczemă pe piele, oboseală cronică, surmenaj, inapetență, anemie, osteoporoză, tulburări ale ciclului mentrual, infertilitate. Poate apare asociat intoleranța la lactoză, situație în care se elimină din dietă alimentele ce conțin lactoză. 

Alimentele fără gluten au o importanță vitală la persoanele cu bola celiacă, cu o dietă bine condusă, prin consumul unor alimente fără gluten de încredere și de bună calitate, aceste persoane pot duce o viață practic sănătoasă. Dorim să venim în sprijinul clienților noștri prin asiguarea unei game variate de produse fără gluten de calitate și consiliere de specialitate.

 

Dr.Fárr Anna-Mária

 

All comments

Leave a Reply